יצירת קשר
/
/
/
הרעלת אלכוהול: שובבות נעורים או סכנה אמתית?

הרעלת אלכוהול: שובבות נעורים או סכנה אמתית?

נתחיל מהסוף: בני נוער שותים אלכוהול. השאלה היא איך הם עושים את זה ומה תפקידנו כהורים כדי לצמצם סיכונים ולשמור על בריאותם ובטיחותם. כתבת חובה להורים למתבגרים

 

בספרים ובסרטים גיל ההתבגרות מואר בצבעים רומנטיים, אבל במציאות הכול הרבה יותר חד ועוקצני. תקופת הנעורים מתאפיינת בהתנסויות שונות, במתיחת גבולות וגם בהתנהגות סיכונית. 

למה זה קורה?

גיל ההתבגרות מאופיין בפעילות יתר באזורים הלימביים של המוח, אשר מגדילה את הצורך בריגושים, בעוד שהחלק במוח האחראי על ויסות של דחפים ומצבים רגשיים, מתפתח מאוחר יותר. כפועל יוצא גילאי הנעורים מתאפיינים ברמה נמוכה של שליטה עצמית, רמות גבוהות של צורך בתגמול וחיפוש אחר ריגושים, לצד רמות נמוכות של מודעות לסכנה וביטחון מופרז ביכולתם לשלוט במצב. כל אלו מגדילים את הסיכון להתנהגות סיכונית.

מבחינה התפתחותית בני הנוער כבר נראים כמו מבוגרים, ונהנים מיותר עצמאות שמאפשרת להם להתנסות בעולמם של המבוגרים. להבדיל ממבוגרים שיודעים לווסת עצמם, אצל המתבגרים הגבולות פרוצים ולחברת השווים – בני גילם – יש השפעה קריטית על ההתנהגות. לחץ חברתי הוא גורם מכריע לא פעם בהתנהגויות סיכוניות אצל מתבגרים.

איך האלכוהול קשור לכל זה?

אלכוהול משפיע על מתבגרים אחרת מאשר על מבוגרים. מצד אחד הם פחות חשים את ההשפעות לטווח קצר ולכן נוטים לשתות כמות גדולה יותר. לכך תורם הלחץ החברתי – כולם שותים עוד ועוד או שהם "מתדלקים" בשתייה עוד לפני היציאה לבילוי. כתוצאה מכך הם מגיעים מהר מאוד לרמות גבוהות של אלכוהול. בנוסף, מחקרים הראו שאלכוהול פוגע ברמה קשה יותר במתבגרים. כלומר, אין להם סימנים מוקדמים כמו למבוגרים שמסייעים להחליט מתי לעצור, ולכן כאשר הם כבר חשים את ההשפעה היא קשה מאוד. השפעת אלכוהול את המתבגרים יכולה להיות החל מבחילות והקאות ועד באובדן הכרה שעלול להתמשך. במקרים קיצוניים הרעלת אלכוהול חמורה עלולה להסתיים גם במוות.

מלבד הסכנה להרעלת אלכוהול, שתייה מרובה טומנת בחובה גם סיכון נוסף לתאונות בגלל נהיגה או רכיבה באופניים תחת השפעת אלכוהול, וסיכון לטביעה בכניסה למים (ים או בריכה) בהשפעת אלכוהול. האלכוהול משפיע על שיקול הדעת ומאט את התגובה במצבי חירום ולחץ.

אז מה עושים?

הבשורה הטובה היא שלמרות ההשפעה של הלחץ החברתי, גם למשפחה ולהורים יש מקום רב בהשפעה על התנהגות המתבגר.

להבדיל מהנטייה הראשונית לאסור על המתבגרים לשתות, להגביל אותם או להטיל עליהם עונשים – המחקרים מראים שדווקא התנהלות מכבדת בגובה העיניים יכולה לעשות את השינוי.

המטרה היא לתת למתבגרים את הכלים לבחור בעצמם להתמודד עם הסיטואציה מתוך אחריות אישית. כדי לפתח במתבגרים תחושת אחריות פנימית, חשוב לתת הסבר הגיוני למגבלות ואיסורים. המודל המתאים הוא של "הורות זהירה", כלומר להיות מעורבים ואכפתיים, אך לא מגוננים מדי או שתלטניים.

מה זה אומר בתכל'ס?
  1. שיחה בגובה העיניים – יוצרים עם בני הנוער מערכת יחסים המאפשרת שיחה פתוחה גם על נושאים שנויים במחלוקת. מזכירים למתבגרים שיש להם סביבה תומכת והורים/מבוגרים אחרים שניתן להתייעץ איתם.
  2. בלי שיפוטיות – גם כאשר המתבגרים מספרים דברים שלא נעים לשמוע, נמנעים משיפוטיות ומקשיבים באמפטיה. למשל: "אנחנו מבינים את הקושי
  3. הדרכה בנוגע לסכנות השתייה – כאמור, האלכוהול משפיע על צעירים בצורה מהירה וחזקה יותר לכן חשוב שידעו מה הסכנות וגם כיצד ניתן לצמצם את השפעת האלכוהול: לא שותים על בטן ריקה, לא מערבבים משקאות, שותים רק משקאות שנרכשו במקום אמין, נמנעים ממשחקי שתייה שעלולים להתדרדר במהירות וכו'.
  4. קביעת גבולות וחוקים מוסכמים – קובעים יחד גבולות וחוקים מוסכמים שיהיו מקובלים על המתבגרים יצמצמו משמעותית סיכונים, למשל: אם שותים לא נוהגים (קובעים נהג תורן, משתמשים בתחבורה ציבורית או מבקשים מההורים הסעה), לא נכנסים לים/בריכה אחרי שתיית אלכוהול, קביעת כמות האלכוהול המותרת בערב, מה עושים במקרה של הקאות וכו'
  5. ,להיות שם בשבילם – מבהירים למתבגרים שאתם שם בשבילם במקרה הצורך, אם הם (או החברים שלהם) בכל זאת שתו יותר מדי, ועודדו אותם להתקשר אליכם במקרה הצורך.

הצטרפו לניוזלטר וקבלו מידע מציל חיים

אנחנו פה בשביל לעזור לכם לשמור על הילדים

שמחים שהצטרפת לניוזלטר של ארגון בטרם!

קורס למנהלות מעונות